Minder zorg en meer vrijheid dankzij vastgoed 

Kwaliteit van zorg zit in grote en kleine dingen. In beleid, in methodieken en protocollen, zeker in mensen, maar ook in ondersteunende diensten, zoals de afdeling Vastgoed en huisvesting. Je staat er niet dagelijks bij stil, maar vastgoed kan een behoorlijke impact hebben op de zorg. Het is niet alleen een visitekaartje voor een zorginstelling, maar het heeft ook directe invloed op de dagelijkse zorg. Kijk naar woonbegeleidingscentrum (WBC) PSW Tegelen. Dit woonbegeleidingscentrum van PSW is een paar jaar in gebruik. De weg ernaartoe was een gezamenlijke tocht van de vastgoedafdeling, zorgmanager, teamleider, medewerkers én cliënten en hun ouders. Met als resultaat: prachtige appartementen die optimaal zijn afgestemd op wensen en eisen van de gebruikers, met een speciale rol voor domotica.  

Het gebouw past qua architectuur naadloos in de omgeving. Want de bewoners staan midden in de gemeenschap. Binnen is het helemaal PSW. Uitgangspunten zijn flexibiliteit, toegankelijkheid en ruimte voor eigen regie bij de cliënten waar dat kan.  

Maurice Gorissen, manager Vastgoed en huisvesting bij PSW, vertelt: “Mensen, ook corporaties, staan soms versteld over wat er allemaal mogelijk is. We maken de appartementen zo toekomstbestendig en flexibel dat je bijvoorbeeld met een kleine ingreep van twee appartementen één kan maken. Zo vinden we ooit weer een nieuwe invulling voor het gebouw, voor een nieuwe doelgroep. Wij kijken minimaal dertig jaar vooruit bij de ontwikkeling van vastgoed. Een project als WBC Tegelen ontstaat bij de vraag vanuit cliënten en ouders voor een woonbegeleidingscentrum. Bij voldoende vraag en een gericht wensenpakket, gaan wij aan de slag. Voor drie woongroepen van elk zeven personen zijn hier eenpersoonsappartementen gebouwd met de nodige privacy en zelfstandigheid en met een gezamenlijke woonruimte voor activiteiten als koken, eten en gezelligheid. Met overal voldoende ruimte voor een rolstoel en deuren die eventueel op afstand te openen zijn. Er is een basismodule en bij specifieke vragen vanuit de cliënt kijken we wat er nodig is aan domotica. Als zo’n vraag dan komt, kunnen we heel snel reageren.” 

Een goede architect die meedenkt en goede bouwpartners maken dit project tot een succesverhaal. Maurice Gorissen: “En dan kom je in samenwerking met cliënten, ouders, zorgmedewerkers en vastgoed tot mooie ontwikkelingen.” 

 Eigen regie 

Corinne van de Griendt is teamleider van WBC Tegelen. Zij kent de behoeften in de dagelijkse zorg. Eigen regie van de cliënt staat bij PSW voorop en dat betekent ook het een en ander als het om de inrichting van een woonbegeleidingscentrum gaat. Er zijn voor elk van de drie woongroepen in dit complex verschillende huiskamers met elk een eigen, hippe inrichting, waarin de bewoners inspraak hadden. Samen zijn de accessoires uitgezocht. De zeven appartementen per woongroep zijn door de jonge bewoners zelf ingericht. Zij kozen zelf hun vloeren, raambekleding en meubels. Ieder heeft een eigen voordeur, huisnummer, brievenbus en deurbel, maar ook een eigen meterkast en eigen provider. Er is ruimte om bezoek te ontvangen, je hoeft niet op het bed te zitten. Er is een douche en een pantry voor een kop koffie of een hapje. “Dat brengt comfort en privacy”, legt Corinne uit. “Ook voor medewerkers dat slaapdienst heeft, is er een eigen ruimte met douche. Je hoeft niet op kantoor te slapen.” 

Slimme domotica zorgen voor meer privacy voor de cliënt, omdat de slaapwacht niet zomaar hoeft in te luisteren, maar gealarmeerd wordt door een noodknop of alarmeringssysteem (bij epilepsie bijvoorbeeld). Dat biedt de slaapwacht meer rust en de zekerheid dat hij of zij er bij problemen snel bij is. 

Zorgmedewerkers denken dus mee in de ontwikkeling van vastgoed. Soms leidt dat zelfs tot ingrepen tijdens de bouw. Bij WBC Tegelen bleek er een ruimte bedacht te zijn als berg- en wasruimte. Maar teamleider en zorgmanager waren het erover eens dat die ruimte veel meer dagelijks plezier zou opleveren als het bij de woonruimte betrokken zou worden. “Toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken, ook al wisten we dat dit extra kosten zou opleveren. Daar is naar geluisterd. Nu zeggen we nog af en toe tegen elkaar: goed dat we dat gedaan hebben.” 

Corinne van de Griendt: “Dit WBC is mooi, sfeervol, degelijk, slim ingericht, met gebruik van duurzame materialen. Wat we hier hebben geleerd, nemen we weer mee naar een volgend project.” 

 Zo bouwt PSW steeds beter aan een fijn thuis voor cliënten en een goede werkplek voor de medewerkers. Vastgoed draagt bij aan nóg betere zorg. Goed vastgoed ontzorgt.