Kind en gezin

Collega Maartje schrijft: BIM met Yvonne – verbinden op muziek

zondag 06 juli 2025

BIM met Yvonne- verbinden op muziek

Toen ik in de zomer van 2024 werkte op een ontwikkelingsgroep bij PSW, ging er een wereld voor me open. Ik maakte kennis met een scala aan methodes en werkvormen om kinderen te helpen groeien. Eén methode raakte me in het bijzonder: BiM – Beleven in Muziek. Een speelse en lichaamsgerichte aanpak waarin muziek, ritme en beweging samenkomen en die speciaal ontwikkeld is voor mensen met een beperking.

BiM is meer dan ‘bewegen op muziek’. Het is voelen, verbinden, verwerken én genieten. Dat ontdekte ik door Yvonne van den Boom, begeleider op de ontwikkelingsgroep in Echt en een waar BiM talent. Als je haar een BiM-activiteit ziet geven, snap je het meteen: dit is méér dan een methode, dit is toewijding.

Muziek met effect
Yvonne: “Ik hou van de sfeer die muziek brengt. Het nodigt uit tot meedoen, ieder op z’n eigen manier. BiM is meer dan een muziekactiviteit. Het is kort en intens contact maken met een kind. Je bent dichtbij, fysiek aanwezig, en je ziet meteen wat er gebeurt. Sommige activiteiten werken activerend, andere juist ontspannend. Maar allemaal bieden ze plezier én veiligheid. BiM werkt op veel verschillende lagen. Kinderen leren bijvoorbeeld hun lijf beter aanvoelen, maken (non-verbaal) contact, oefenen met wachten op hun beurt en raken vertrouwd met zintuiglijke prikkels. De herhaling en herkenning geven daarnaast ontspanning en ontprikkeling.”

Materialen die tot leven komen
Yvonne gebruikt eenvoudige, verrassende materialen: zachte handschoenen met stekels, voile doeken, waaiers, proppen papier en bijpassende etherische olie. Ze kiest daarbij een vrolijk, maar ook rustig en ontspannen muziekrepertoire. “Kinderen herkennen na een paar keer de volgorde, anticiperen op wat komt, en beginnen soms al te lachen als ze de eerste klanken horen. Het mooie is dat kinderen zich echt gezien voelen. Je doet het samen. Ik zie ze ontspannen, opengaan, ontdekken en genieten. BiM past bij hen, en bij mij. Ik word er oprecht blij van.”

Van onderwijs tot ontwikkelgroep
Yvonne leerde de kracht van BiM kennen in haar vorige baan in het ZML-onderwijs en ze was meteen verkocht. Ze volgde de tweedaagse BiM-cursus en schafte de materialen aan. Sindsdien is ze niet meer gestopt: Op de ontwikkelingsgroep biedt ze BiM aan in groepsverband, maar ook individueel. “Je hoeft niet muzikaal te zijn, maar vooral enthousiast en open. En gevoel voor ritme helpt natuurlijk. Na de training kun je meteen aan de slag. Het draait om veiligheid, herhaling, en afstemmen op het kind.”

Klein beginnen, groots effect
BiM is niet alleen geschikt voor jonge kinderen met een verstandelijke beperking. Ook volwassenen met EMB, autisme, dementie of NAH kunnen baat hebben bij deze manier van werken. Juist omdat het dichtbij komt, op een zachte, maar duidelijke manier.

Yvonne’s tip voor collega’s die ermee willen starten?

“Durf gewoon te beginnen en laat je eigen plezier spreken. Als jij geniet, voelen kinderen dat. En houd het simpel: Een doekje, een geur, een liedje. Het zit ’m niet in grootse opzet, maar in kleine momenten van echte aandacht.” Met BiM creëert Yvonne een mooie mix van ritme en verbinding. En dat is precies wat kinderen – én collega’s – voelen zodra de muziek begint.

 

Maartje Derckx is sinds september 2024 werkzaam bij PSW Junior, waar ze onder andere werkt op ontwikkelingsgroepen, OSK (ondersteuning Scholen en Kinderdagverblijven), als gespecialiseerde thuisbegeleidster en geeft ze individuele begeleiding. Daarnaast volgt ze de opleiding TOP PPG/IAG om zich voor te bereiden op haar rol als Pedagogisch Gezinsbehandelaar. Via deze blog deelt ze haar ervaringen bij PSW.

Contact opnemen

Heb je een vraag? Of ben je op zoek naar advies of informatie? Onze medewerkers staan klaar en helpen je graag.

Bel ons
Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer:
0475 – 474400

Mail ons
info@psw.nl