Dagbesteding

De Tref nieuwe laagdrempelige daginvulling in Nederweert

donderdag 22 december 2022
Doen Nederweert

Passende daginvulling voor jong en oud

Doen Nederweert, een samenwerking tussen PSW, De Zorggroep en Vigo Vincent van Gogh, start in opdracht van gemeente Nederweert per 10 januari een nieuwe laagdrempelige daginvulling in het pand De Tref aan de Schoolstraat 1 in Nederweert. Deze nieuwe vorm van dagbesteding ligt tussen bestaande voorzieningen zoals een open inloop en geïndiceerde dagbesteding in. De Tref voorziet hiermee in de behoefte aan participatie en het hebben van een zinvolle daginvulling voor iedereen.

Het doel van De Tref in Nederweert is het bieden van een passende dagbesteding aan mensen die (tijdelijk) meer nodig hebben dan geboden kan worden door het reguliere aanbod van verenigingen en open inlopen, maar die nog niet toe zijn aan geïndiceerde dagbesteding. De Tref in Nederweert biedt voor deze inwoners, van jong tot oud, een passende invulling van de dag. Zij kunnen per 10 januari 2023 twee dagdelen per week (op dinsdag en donderdag) terecht in De Tref voor activiteiten, een gezonde lunch en een gezellig samenzijn.

Maatwerk passend bij wensen en talenten
De Tref is gebaseerd op het gedachtegoed van positieve gezondheid en preventie. Er wordt gekeken naar wat de inwoner aan ondersteuning nodig heeft én wat de inwoner zelf kan inbrengen. Wat heeft hij of zij nodig voor een betekenisvol leven en hoe kan iemand meedoen in de maatschappij (met behulp van een netwerk)? Maar ook welke talenten of krachten heeft iemand om in te zetten voor anderen? Het mes snijdt zo aan twee kanten en er ontstaat wederkerigheid. Afhankelijk van de vraag worden er passende activiteiten verzorgd zonder dat hier een zorgindicatie voor nodig is. Kortom, maatwerk binnen een openbare voorziening zonder indicaties en veel administratieve processen.

Verbinding met de buurt
De Tref heeft een aantrekkelijke ligging, midden in het centrum van Nederweert. Hier zijn veel mogelijkheden om activiteiten te organiseren samen met de buurt en omliggende voorzieningen. De samenwerking met de buurt is een belangrijk speerpunt in de werkwijze van Doen. ‘We zien een natuurlijke verbinding met de huidige activiteiten in De Tref en de huidige bewoners van de Schoolstraat 1. De samenwerking breiden we verder uit met het sociale netwerk van de deelnemers, buurtbewoners, vrijwilligers en samenwerkingspartners naast onze professionele expertise die we in huis hebben.’ aldus Gerrie Kessels, coördinator bij De Tref Nederweert.

De pilot van Doen loopt tot december 2024. Na deze periode wordt bekeken of de voorziening structureel ingezet wordt.

Over Doen Nederweert
Doen is een samenwerking tussen De Zorggroep, Vincent van Gogh en PSW. Deze drie organisaties bieden allen zorg of ondersteuning aan inwoners die op een bepaalde manier tijdelijk ondersteuning of begeleiding kunnen gebruiken in hun leven, en hun netwerk. Door samen te werken kunnen we vanuit ieders expertise –over de schotten van de organisaties en financiering heen- de best passende ondersteuning geven.

Contact opnemen

Heb je een vraag? Of ben je op zoek naar advies of informatie? Onze medewerkers staan klaar en helpen je graag.

Bel ons
Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer:
0475 – 474400

Mail ons
info@psw.nl