Marja Verlinden, moeder van Javi

“Ik zag het niet zitten om voor mijn zoontje Javi bij PSW aan te kloppen voor ondersteuning. Ik heb me er overheen moeten zetten om het een kans te geven. Achteraf ben ik superblij dat ik dat gedaan heb. Javi zit bij ontwikkelingsgroep Dol-fijn van PSW Junior helemaal op zijn plek en is in een half jaar al enorm vooruitgegaan.”  

“Mijn beeld van PSW was helemaal verkeerd.”  

Marja Verlinden woont met haar vriend en zoontje Javi (4) in Reuver. Als Javi, ruim twee jaar oud, naar de peuterspeelzaal gaat, wordt al snel duidelijker dat zijn ontwikkeling anders loopt dan bij veel leeftijdsgenootjes: “Javi had elke dag veel moeite met afscheid nemen, trok zich terug en zocht voortdurend de begeleidsters op. De situatie was te overweldigend voor hem. Als moeder zie je dat je kind zich anders ontwikkelt. Dat is best heftig om te merken en vooral: toe te geven. Samen met peuterspeelzaal hebben we een paar dingen geprobeerd, maar het hielp Javi niet. In overleg met het consultatiebureau hebben we Integrale Vroeghulp ingeschakeld. Conclusie: Javi heeft extra ondersteuning nodig bij zijn ontwikkeling. De gezinscoach van de gemeente tipte ons toen om contact op te nemen met Ontwikkelingsgroep Dol-fijn van PSW Junior. Daar schrok ik van.” 

Verkeerd beeld
“Ik ken PSW vanuit het dorp en zag Javi al zijn leven lang in een woonbegeleidingscentrum wonen. Dat riep weerstand bij me op, net zoals de oude, kleine locatie van Ontwikkelingsgroep Dol-fijn aan de St. Jozefweg. Ik zag het niet zitten Javi daar naartoe te brengen. Omdat je het beste wilt voor je kind heb ik mijn vooroordelen en angsten aan de kant gezet. Ik moest het een kans geven en heb contact met PSW Junior opgenomen. Wat ben ik nu blij dat ik dat gedaan heb! Het eerste gesprek was meteen heel fijn en toegegeven: de nieuwe locatie aan de St. Annastraat (het verbouwde gemeenschapshuis ‘t Anker) is super. Mijn beeld bij PSW bleek helemaal verkeerd te zijn geweest.”  

 Vooruitgang
“Javi zit nu ruim een half jaar in Ontwikkelingsgroep PSW Dol-fijn. Hij is wat betreft motoriek en zelfstandigheid echt vooruitgegaan. Nog belangrijker: hij en wij leren hoe we de wereld voor hem duidelijker kunnen maken. Daar heeft hij enorm baat bij. De communicatie met de begeleiding is heel goed en open, we krijgen veel foto’s en filmpjes doorgestuurd wat Javi allemaal doet en leert en ook voor thuis krijgen we tips en advies. Javi krijgt logopedie en ergotherapie tijdens de uren in de ontwikkelingsgroep. Dat is heel fijn, zo hoeven we thuis niets extra’s te regelen. Door de ondersteuning van Dol-fijn zijn mijn zorgen en onzekerheid afgenomen en is er veel meer rust thuis. Ik heb alle vertrouwen in Dol-fijn, Javi is in goede handen. We kijken samen wat het beste voor hem is en zien wel waar dat toe leidt.” 

Aanrader
“Javi vindt het superleuk bij Dol-fijn. Zijn programma is afwisselend met een goede mix tussen spanning en ontspanning. Javi kan lekker naar buiten, de groep is klein, hij krijgt veel aandacht, leert veel en de begeleiding is attent en kundig. Wat ik heel fijn vindt is dat Javi gewoon in ons eigen Reuver ‘naar het schooltje’ kan gaan zoals hij het zelf noemt. Mijn aanvankelijke twijfel over PSW is helemaal weg. Ik ben vol lof en heb er zelfs spijt van dat ik deze stap niet eerder gezet heb. Ik kan alle ouders die dit verhaal herkennen alleen maar aanraden: neem contact op met Ontwikkelingsgroep Dol-fijn van PSW, zet die stap en loop eens binnen. Of bel en ga op zijn minst het gesprek aan. Het zal jou en je kind helpen.”