Yassine en Asmae, ouders van Omar

“De aandacht, zorg en activiteiten die hij in de ontwikkelingsgroep van PSW Junior krijgt, zijn volgens ons op geen andere plek mogelijk. De begeleiding is heel betrokken, kent Omar en biedt hem de zorg die hij nodig heeft. We zijn blij met de ontwikkelingsgroep. Het doet Omar en ons goed.”

“Wacht niet met hulp vragen, goede begeleiding helpt je kind verder.”

“We zagen al vroeg dat Omar wat achterliep ten opzichte van zijn tweelingbroertje Amin. Hij uitte zich niet, luisterde en begreep minder en zat vaker in zijn eigen wereldje. De reactie van het consultatiebureau was: ‘wacht maar even af, het trekt nog wel bij.’ Toen Omar naar de peuterspeelzaal ging, bleek al snel dat hij hier niet op zijn plek zat. We zaten eigenlijk elke dag op het telefoontje te wachten of we hem wilden komen halen omdat het niet goed ging. Begrijpelijk met 16 kinderen en twee begeleiders, maar de telefoontjes waren nooit fijn. Gelukkig werd onze bezorgdheid uiteindelijk serieus genomen en werd er hulp ingeschakeld. We zijn nu heel blij met de gezinsbegeleiding van PSW en de ondersteuning in de ontwikkelingsgroep. Het doet Omar en ons goed.”

Duidelijkheid en ondersteuning
Via het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werd voor Omar Integrale vroeghulp ingezet. Hij blijkt een ontwikkelingsachterstand te hebben en enkele kenmerken van autisme, zonder dat autisme wordt vastgesteld. “De diagnose was best confronterend. Aan de andere kant gaf het duidelijkheid en een antwoord op onze vragen. Het CJG adviseerde voor Omar een ontwikkelingsgroep en voor ons gezin pedagogische gezinsbegeleiding, beide bij PSW Junior. Nu we duidelijkheid hadden, wilden we zo snel mogelijk goede zorg voor Omar inschakelen. Dat ging gelukkig. De eerste keer naar de ontwikkelingsgroep was spannend. Op de terugweg naar huis waren wij al gerustgesteld, zelfs blij: we voelden dat Omar de hulp zou krijgen die hij nodig had en op de goede plek zat.”

Stap voor stap
“We zijn nu een half jaar verder. Omar maakt elke dag kleine stapjes. We zijn trots als hij weer iets geleerd heeft. De aandacht, zorg en activiteiten die hij in de ontwikkelingsgroep krijgt, zijn volgens ons op geen andere plek mogelijk. De begeleiding is heel betrokken, kent Omar en biedt hem de zorg die hij nodig heeft. We zien de begeleiders niet vaak live omdat Omar met de taxi naar de ontwikkelingsgroep gaat, maar we worden dagelijks op de hoogte gehouden via de app of een telefoontje. Ook krijgen we regelmatig foto’s via de app social schools’. De communicatie verloopt prettig. Er is één ondersteuningsplan waar ook de gezinsbegeleidster in rapporteert, zo werkt iedereen aan dezelfde doelen. Wij maken ons geen zorgen, het voelt vertrouwd, Omar is in goede handen. Hoever hij in zijn ontwikkeling kan groeien is onduidelijk, we nemen stap voor stap.”

Vraag hulp!
“Als eerder duidelijk was geweest wat er met Omar aan de hand was, dan hadden we sneller hulp kunnen inroepen. Op zo’n jonge leeftijd is dat belangrijke tijdwinst. Als je denkt dat er iets is met je kind, onderneem dan actie. Leg zelf de contacten als het kan en laat je niet afschrikken. Zet ook je schaamte opzij, je kind verdient zo snel mogelijk goede ondersteuning.”