Ondersteuning thuis

Interview: In mijn appartement ‘aan de Breijewaeg’ voel ik me echt thuis

zaterdag 20 mei 2023

Merel Bos (29) heeft een droom: wonen in een schilderachtig klein Schots cottagehuisje. “Daarvoor moet ik wel eerst de loterij winnen. Maar die droom jaag ik niet meer na. Ik ben blij dat dit appartement op mijn pad is gekomen, ik voel me hier echt thuis.”

Merel woonde voorheen ook al zelfstandig, met enkele malen per week begeleiding. Na de dood van haar moeder ging ze terug bij haar vader wonen. “Ik voelde na een tijdje dat ik thuis bij mijn vader niet verder kwam in mijn wens om zelfstandig te wonen en mezelf te ontwikkelen. Dat heb ik besproken. De begeleidster van PSW tipte me over dit appartementencomplex van Nester aan de Bredeweg en wat het achterliggende idee was. Ik werd enthousiast en heb mijn motivatiebrief geschreven. In het kennismakingsgesprek vroegen ze wat ik voor mijn medebewoners kon betekenen. Ik zei: ‘ik ben een keukenprinses, kan helpen op digitaal gebied, zoals telefoon en computer en ben sociaal ingesteld’. Dat was schijnbaar naar tevredenheid, ik kreeg dit mooie appartement! Het is ook nog eens heel energiezuinig wat ik erg fijn vind.

Nu lunch ik vaker tussen de middag op mijn ‘Munsterplein bankje’ in de gang. Soms komt er iemand bij zitten, soms niet. Mijn kat Ziggy loopt dan lekker rond en raakt al bevriend met Joep, de kat van de buurvrouw. Ik proef saamhorigheid tussen de bewoners en voel me hier veilig. Dat is heel fijn. En ik word steeds zelfstandiger, begeleiding komt alleen nog op afroep als ik daar om vraag.”

Het appartementencomplex ‘Aan de Breijewaeg’ in Roermond is gebaseerd op het concept van empathisch wonen: het gebouw nodigt uit om elkaar te ontmoeten. De bewoners worden daarnaast geacht iets voor elkaar te betekenen. Net als Proteion heeft PSW voor tien appartementen bewoners aangedragen. Deze bewoners ontvangen ambulante begeleiding van Vijf.
Op 30 maart is het appartementencomplex feestelijk geopend. Het werd voor Merel een extra mooie dag: zij diende de nieuwe naam in voor het appartementencomplex: “Aan de Breijewaeg”!

Contact opnemen

Heb je een vraag? Of ben je op zoek naar advies of informatie? Onze medewerkers staan klaar en helpen je graag.

Bel ons
Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer:
0475 – 474400

Mail ons
info@psw.nl